اثرات سطوح متفاوت ال-کارنیتین بر فعالیت برخی آنزیم های کبدی و متابولیت های خونی جوجه های گوشتی ماده در 42 روزگی

اثرات سطوح متفاوت ال-کارنیتین بر فعالیت برخی آنزیم های کبدی و متابولیت های خونی جوجه های گوشتی ماده در 42 روزگی
چکیده
این تحقیق به منظور بررسی اثرات سطوح متفاوت ال-کارنیتین بر فعالیت برخی آنزیم های کبدی و متابولیت های خونی 360 قطعه جوجه گوشتی ماده یکروزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار و شش تکرار (20 جوجه گوشتی ماده در هر تکرار) انجام گرفت.  گروه   های آزمایشی شامل سطوح متفاوت ال-کارنیتین  ( صفر، 75 و150 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم خوراک) بود.  در 42 روزگی  از هر تکرار 2 قطعه جوجه جهت اندازه گیری آنزیم های آسپارتات آمینو ترانسفراز(AST)، آلانین آمینو ترانسفراز(ALT)، آلکالین فسفاتاز(ALP) و گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید(TG)، لیپوپروتئین با دانسیته پایین(LDL)، لیپوپروتئین با دانسیته بالا(HDL) انتخاب شد. AST سرم با مقدار 75/236 واحد در لیتر در جوجه های مصرف کننده  mg/kg75 ال-کارنیتین کمترین بوده است(05/0>P). کمترین مقدار ,ALT ALP، غلظت گلوکز سرم، غلظت LDL، کلسترول و تری گلیسرید در سطح mg/kg150 ال-کارنیتین بوده است(01/0>p). بیشترین غلظت HDL سرم با mg/dl 00/59 در سطح  mg/kg150 ال-کارنیتین بوده است(05/0>p). در نتیجه ال-کارنیتین با کاهش چربی و گلوکز سرمی نقش تنظیم کننده متابولیسم انرژی و با کاهش فعالیت آنزیم هایAST، ALTو ALP سرمی، نقش کاهش دهنده رادیکال های آزاد کبدی و کاهش احتمال آسیب های کبدی را ایفا نموده است. بنابراین، توصیه می‌گردد که از مکمل ال-کارنیتین در سطح 150 میلی‌گرم در کیلوگرم خوراک در جوجه‌های گوشتی ماده استفاده گردد.

کلمات کلیدی: آسپارتات آمینو ترانسفراز- آلانین آمینو ترانسفراز- تری گلیسرید- کلسترول- گلوکز 

مقدمه
ال-کارنیتین یک نوع بتائین بسیار محلول در آب می باشد این ترکیب از ساختاری دوقطبی برخوردار بوده و مشابه لسیتین است(4). ال-کارنیتین توسط اسیدهای آمینه لیزین و متیونین همراه با مواد مغذی دیگر از جمله نیاسین، پیریدوکسین(B6) ، اسید آسکوربیک، منیزیم و همچنین آهن ساخته می شود(8). ال-کارنیتین به عنوان یک آمین نقش حیاتی در متابولیسم چربی و کربوهیدراتها بازی می کند و وجود آن برای فعالیت صحیح قلب و ماهیچه ضروری است(6). ال-کارنیتین میزان کاتابولیسم چربی را افزایش داده و از لیپوژنزیس جلوگیری می کند(6).  در سلول های بدن- مثل ماهیچه، اسید های چرب برای سوختن و تولید انرژی باید به میتوکندری منتقل شوند. غشاء داخلی میتوکندری ناتراوا می باشد، بنابراین حاملی برای انتقال اسید های چرب بلند زنجیره (LCFT) به محل بتا-اکسیداسیون مورد نیاز می باشد, که ال-کارنیتین با انتقال LCFT به غشاء داخلی میتوکندری و کنترل سرعت بتا-اکسیداسیون LCFT, نقش محوری را در متابولسیم انرژی ایفا می کند(6). این عمل نقل و انتقال را با گذاشتن کوآنزیم A در خارج میتوکندری و انتقال اسید چرب به داخل ماتریکس میتوکندری به عنوان اسیل کارنیتین انجام می دهد. سپس استیل کوآنزیم A دوباره به درون ماتریکس میتوکندری آزاد می شود و به محل بتا-اکسیداسیون حمل می شود. ال-کارنیتین آزاد شده توسط ترانس لوکازها به بیرون ماتریکس میتوکندری یعنی داخل سیتوزول بر می گردد که مقدار ان به نسبت 1:1 با اسیل کارنیتین می باشد(6). کارنیتین و استرهای آن از تجمع اسید های چرب و اسیل کوانزیم A (به ترتیب در سیتوپلاسم و میتوکندری)، جلوگیری می کند و اسیدهای چرب به مسیر سنتز تری آسیل گلیسرول منتقل می شوند که این امر خصوصا در کبد اتفاق می افتد(8). شروع سنتز ال-کارنیتین با اسید های آمینه متیونین و لیزین است که مقدار این اسید های آمینه نیز در گیاهان خیلی پایین می باشد(2و6). از آنجایی که جیره های جوجه های گوشتی اساسا از ذرت و کنجاله سویا تشکیل می شوند، ممکن است باعث کمبود کارنیتین در جوجه ها شود(2). هدف از انجام این آزمایش, تأثیر سطوح متفاوت ال- کارنیتین بر فعالیت آنزیم های کبدی و متابولیت‌های خونی جوجه‌های گوشتی ماده سویه راس 308 در 42 روزگی می باشد.

مواد و روش ها
به منظور بررسی اثرات سطوح متفاوت ال-کارنیتین ( لوهمن 20 درصد ال-کارنیتین) بر فعایت آنزیم های کبدی و متابولیت های خونی از 360 قطعه جوجه ماده یکروزه گوشتی سویه راس 308  در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار و شش تکرار (20 جوجه گوشتی ماده در هر تکرار) استفاده شد. مصرف آب و خوراک به صورت آزاد بود. جیره‌های آزمایشی بر اساس توصیه‌های NRC (1994) تنظیم گردید. تمام جیره ها از لحاظ انرژی و پروتئین یکسان بودند. گروه‌های آزمایشی شامل سطوح متفاوت ال-کارنیتین صفر، 75 و150 میلی‌گرم در هر کیلوگرم (mg/kg) خوراک بود. در سن 42 روزگی از هر تکرار 2 قطعه جوجه گوشتی ماده که نزدیک میانگین هر واحد آزمایشی بودند انتخاب و وزن‌کشی شد، نمونه خون از ورید بال گرفته شد و جهت اندازه‌گیری انزیم های کبدی شامل آسپارتات آمینو ترانسفراز(AST)، آلانین آمینو ترانسفراز(ALT)، آلکالین فسفاتاز(ALP) و متابولیت‌های خونی شامل گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید(TG)، HDL، LDL سرم استفاده گردید. داده‌ها به وسیله نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و مقایسه میانگین‌ها بر اساس آزمون چند دامنه دانکن در سطح آماری 5% انجام شد.
جیره های آزمایشی از یک جیره پایه بر اساس ذرت  73/56 درصد، کنجاله سویا 3/30 درصد، روغن سویا 3 درصد، پودر ماهی 31/6 درصد، صدف 88/1 درصد، دی کلسیم فسفات 85/0 درصد، نمک 35/0 درصد، مکمل ویتامین 25/0 درصد، مکمل معدنی 25/0 درصد تشکیل شده بود.
ترکیبات محاسبه شده کلیه تیمارها: انرژی قابل متابولیسم (3125 کیلوکالری بر کیلوگرم)، پروتئین خام (44/22 درصد)، چربی (62/5 درصد)، اسید لینولنیک (19/3 درصد)، کلسیم (99/0 درصد)، فسفر قابل دسترس  (54/0 درصد)، سدیم (16/0 درصد)، لیزین کل (1/1 درصد)، متیونین کل (504/0درصد).

نتایج و بحث
اثرات مکمل سازی سطوح مختلف ال-کارنیتین در جدول 1 نشان داده شده است. جوجه های مصرف کننده جیره‌های حاوی mg/kg75 ال-کارنیتین، کمترین فعالیت آنزیمAST  سرم با مقدار 75/236 واحد در لیتر نسبت به سایر گروه های آزمایشی داشته است(05/0>P). ALT سرم با مقدار 66/1 واحد در لیتر, ALP با مقدار 4/4317 واحد در لیتر, غلظت گلوکز سرم با مقدار 50/266 میلی گرم در دسی لیتر, کلسترول با مقدار 33/101 میلی گرم در دسی لیتر و تری گلیسرید با مقدار 33/107 گرم در دسی لیتر در تیمار حاوی 150 میلی گرم کارنیتین در کیلو گرم جیره کمترین مقدار در مقایسه با سایر تیمار ها بود (01/0>p). غلظت HDL سرم (59) و LDL سرم (58/53) جوجه های مصرف کننده  mg/kg150 ال-کارنیتین در مقایسه با سایر تیمارها به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار بود(01/0>p). افزودن ال-کارنیتین منجر به بهره‌گیری موثرتر از اسیدهای چرب موجود در جیره جهت تولید انرژی می شود و در نتیجه باعث کاهش ذخیره چربی در بدن می گردد(8). ال-کارنیتین (استرهای آن) دارای خواص جمع آوری کننده رادیکال های آزاد و تقویت کننده ایمنی می باشند(7). فعالیت بیش از حد آنزیم های AST، ALT و ALP کبدی شاخص آسیب هپاتوسیت ها می باشد(4). افزایش AST سرم می‌تواند ناشی از تغییر در فعالیت‌های کبدی و عضلانی باشد(1). ال-کارنیتین به عنوان یک داروی کاهش دهنده چربی خون (هیپولیپیدمیک) قادر است غلظت‌های کلسترول، تری گلیسرید، اسید‌های چرب آزاد، فسفو لیپیدها و لیپو پروتئین‌های با دانسیته بسیار پایین سرم را کاهش داده و غلظت‌های لیپوپروتئین‌های با دانسیته بالا، متوسط و پایین ( به ترتیب HDL، MDL و LDL) را افزایش دهد (3). ال-کارنیتین در آب آشامیدنی تاثیری بر کلسترول سرم و لیپید تام سرم و تری گلیسرید بلدرچین های ژاپنی نداشت، ولی به طور معنی‌داری گلوکز سرم را در مقایسه با گروه کنترل افزایش داد(1). ال-کارنیتین موجب افزایش فعالیت لیپاز و کاهش لیپوپروتئین لیپاز سرم شد، در حالی که که میزان تری گلیسرید سرم را کاهش داد(10). افزایش فعالیت آنزیم آسپارتات آمینو ترانسفراز و وزن کبد می‌تواند بیانگر آسیب کبدی تحت تاثیر رادیکال‌های اکسیژن آزاد باشد(1). استفاده از ال-کارنیتین در جیره های پرندگان, نتایج متفاوت و بعضأ متناقضی را داشته است. سطوح مصرفی مختلف ال-کانیتین, منابع ال-کارنیتین مصرف شده در جیره، مدت زمان مصرف این مکمل در جیره, جنسیت, وضعیت ژنوتیپ و فیزیولوژیکی حیوانات، شرایط و محیط پرورش می تواند علت این تفاوت ها باشد(5). افزودن ال-کانیتین به میزان 100 و 200 میلی گرم در لیتر آب آشامیدنی غاز ها و اردک ها بر عملکرد رشد (افزایش وزن بدن و دریافت غذا) و خصوصیات لاشه (چربی محوطه بطنی و چربی روده بندی) تاثیر معنی داری نداشته و شاخص های بیوشیمیایی متابولسیم چربی و انرژی (کلسترول، چربی، تری گلیسرید و گلوکز سرم) را به طور معنی داری تحت تاثیر قرار نداده است با وجود این، ترکیب چربی محوطه بطنی تحت تاثیر مقادیر فوق الذکر ال-کارنیتین در هر دو حیوان کاهش داده است(1). مکمل سازی جیره با ال-کارنیتین و ویتامین C, سطح کلسترول و تری گلیسرید سرم را در بلدرچین های نر ژاپنی کاهش داد(9). در نتیجه ال-کارنیتین نقش کاهش دهنده چربی سرمی را در جوجه های گوشتی ماده مورد تاکید قرار می دهد. کاهش غلظت گلوکز سرم نیز می تواند نقش تنظیم کننده متابولیسم انرژی ال-کارنیتین را در جوجه های گوشتی نشان دهد. کاهش فعالیت AST، ALTو ALP می تواند ناشی از اثرات کاهش دهنده رادیکال های آزاد کبدی ال-کارنیتین و کاهش احتمال آسیب های کبدی و تاکیدی بر نقش محافظت کنندگی ال-کارنیتین در بدن به ویژه در کبد باشد. بنابراین، توصیه می‌گردد که از مکمل ال-کارنیتین در سطح 150 میلی‌گرم در کیلوگرم خوراک در جوجه‌های گوشتی ماده استفاده گردد.

1    . Arslan, C. and M. Citi. 2004. Effects of L-carnitine administration on growth carcass traits and some serum Performance,comPonents of JaPanese quail (Coturnix cot. jaPonica). Arch Geflügelk. 68, 111-114.
2    . Barker, D. L. and J. L. Sell. 1994. Dietary carnitine did not influence performance and carcass composition of broiler chickens and young turkey feed low-or high-fat diets. Poult. Sci. 73: 281-287.
3    . Bell, F.P., T.J.Vidmar, and T.L. Raymond. 1992. L-carnitine administration and withdrawal affect plasma and hepatic carnitine concentrations, plasma lipid and lipoprotein composition, and in vitro hepatic lipogenesis from labelled mevalonate and oleate in normal rabbits J. Nutr., 122, 959-966.
4    . Bremer, J. 1983. Carnitine metabolism and functions. Physiological Rev. 63:1421-1480.
5    . Gropp, J.M., A. Schumacher and F.J. Schweigert. 1998. Recent research in vitamin nutrition with special emphasis to vitamin A, β- carotene and L-carnitine. In Proceeding of the Meeting of the Arkansas Nutrition Conference, pp.124-134.
6    . Harmeyer, J. 2002. The physiological role of Lcaritine. Lohmann Information. 27: 15-21.
7    . Mast, J., J. Buyse and  B.M. Goddeeris. 2000. Dietary L-carnitine supplementations increases antigen-specific immunoglobulin G production in broiler chickens. Br. J. Nutr., 83, 161-166.
8    . Rabie, M. H. and M. Szilágyi. 1998. Effects of L-carnitine suPPlementation of diets differing in energy levels on Performance, abdominal fat content, and yield and comPosition of edible meat of broilers. Br. Poult. Sci. 4:391-400.
9    . Uysal, H., I. Bayram., A. Deniz and A. Altintas. 1999. L-karnitine ve vitamin C’nin Japon bildircinlarda (Coturnix coturnix japonica) bazi kan parametreleri üzerine etkisi. Ankara Üniv. Vet Fak. Derg., 46, 77-84.
10    . Zhang, Y., M. Qiugang and B.  Xiumei. 2010. Effects of Dietary Acetyl-L-Carnitine on Meat Quality and Lipid Metabolism in Arbor Acres Broilers. 23(12):1639-1644    

The effects of different levels of L-carnitine on some liver enzaymes activities and blood metabolites of female broiler chickens at 42 day of age
Sadegh zadeh Seyed saeid 1*,Yazdian  Mohammad Reza 2 ,Nasr Javad 1
1,2 Department of Animal Science, Saveh Branch, Islamic Azad University, Saveh, Iran
 Islamic Azad University, Qom Branch, Department of Medical Science, Qom, Iran
*Corresponding E-mail address: saeid3657@gmail.com

Abstract
  The present study was conducted to investigate the effects of different levels of L-Carnitine on 360 one-day- old Ross 308 female broiler chickens in a completely randomized experimental design with 3 treatments and 6 replicates (20 in each). Experimental groups included 3 different L-Carnitine levels (0, 75 and 150 mg/kg diet). At 42 days, 2 chickens from each replicate selected randomly for measurement of Serum aspartat amino teransferase(AST), alanin amino teransferase (ALT), alkaline phosphatase (ALP), glucose, cholesterol,triglyceride, low density lipoprotein (LDL), high density lipoprotein(HDL). Serum AST (236.75u/l) was the least in chickens consuming 75 mg/kg diet of L-Carnitine (p<0.05). Serum ALT (1.66u/l) was the least in chickens consuming 150 mg/kg diet of L-Carnitine (p<0.01).the lowest Serum ALP (4317.4u/l) belongs to 150 mg/kg diet L-Carnitine level(p<0.01). the lowest Serum glucose concentration (266.5mg/dl) was in the L-Carnitine level of 150mg/kg diet(p<0.01). the lowest cholesterol with 101.33mg/dl was in the chickens consuming 150 mg/kg diet of L-Carnitine (p<0.05). the lowest triglyceride with 107.33mg/dl was in the L-Carnitine level of 150mg/kg diet(p<0.01). the highest Serum HDL concentration with 59.00 mg/dl was in the L-Carnitine level of 150mg/kg diet(p<0.05).  the lowest Serum LDL (53.58mg/dl) was in the L-Carnitine level of 150mg/kg diet(p<0.01). as a result, L-Carnitine by decreasing Serum fat and  glucose played the role of reguletor of energy metabolism and by lowering the serum level of AST, ALT and ALP had the role of  decreasing free radicals and decreasing liver damege. Therefor, we recommend supplementation of female broiler chickens diet with 150 mg/kg diet L-Carnitine.
KEYWORDS: L-carnitine- aspartat aminoteransferase- glucose- alanin amino teransferase- cholesterol



 
 
نظر خود را ثبت نمایید
  • موارد زیر جهت نمایش تایید نخواهد شد:
  • ۱- در متن شماره همراه و آدرس الکترونیکی درج شود
  • ۲ - در متن از جملات و الفاظ غیر عرف استفاده شود
  • ۳ - متن انگلیسی یا پینگلیش تایپ شود
Copyright © 2006 - 2024 ITPNews.com