تخم مرغ پاکیزه در واقع نه تنها در صنعت تخم مرغ مصرفی بلکه در بخش جوجه کشی نیز که آلودگی احتمال زنده ماندن جوجه ها را کاهش می دهد مهم و حائز اهمیت است . عوامل مختلفی در ایجاد تخم مرغ آلوده تأثیر دارد اما مهم ترین آنها سلامت مرغ و تغذیه آن است . در صورتی که یک سری اصول تغذیه ای در فرمول خوراک طیور مراعات شود تعداد تخم مرغ های آلوده به طرز چشمگیری کاهش خواهد یافت .
اولین نکتۀ حائز اهمیت انتخاب مواد و ترکیب سازندۀ خوراک است . بعنوان مثال برخی غلات و چاودارها که حاوی سطوح بالای پلی ساکارید فاقد نشاسته است در همین راستا تأثیرات منفی از خود به جا می گذارند و منجر به فضولات چسبنده در طیور و تخم مرغ های آلوده می گردد . این پدیده با جایگزینی غلات و دانه های خوراکی مناسب تر نظیر ذرت و گندم ، و یا از طریق کاهش درصد این دانه ها (غلات و چاودارها که حاوی سطوح بالای پلی ساکارید فاقد نشاسته است) در فرمول خوراک طیور قابل جبران است . علاوه بر این ثابت شده با افزودن آنزیم های پلی ساکارید فاقد نشاسته به رژیم خوراکی حاوی دانه و غلاتی که باعث ارتقاء ویسکوزیتی سیستم گوارش می شود ، چسبندگی فضولات طیور کاهش می یابد .
از عوامل دیگر مؤثر در تخم مرغ های آلوده ، مشکل فضولات اسهالی در میان طیور است که علت آن ممکن است بیماری و یا استرس های محیطی باشد ؛ برخی از عوامل تغذیه ای نیز می تواند باعث تشدید و یا تقلیل آن گردد .
خوراک و یا آب حاوی مواد معدنی بالا به ویژه سولفور منجر به ترشح بیشتر آب در روده و در نتیجه فضولات اسهالی می شود . بعلاوه ، عواملی که باعث جذب بیشتر آب می شوند نظیر رژیم غذایی پر پروتئین به ویژه در طول تابستان منجر به فضولات اسهالی می گردند .
به منظور مقابله با این مشکل ، معمولاً توصیه می شود که مواد فیبردار با ظرفیت بالای جذب آب (مثل تفالۀ چغندر قند) در رژیم غذایی طیور گنجانده شود .
به هر حال ترکیب دو راه حل بهتر از یک راه حل به تنهایی عمل می کند . خوشبختانه ، برطرف کردن این مشکل نیازی به هزینه های بالا ندارد و معمولاً هم رضایتبخش است مگر آنکه عامل آن بیماری باشد که به توجه و رسیدگی دامپزشکان نیاز دارد .
اولین نکتۀ حائز اهمیت انتخاب مواد و ترکیب سازندۀ خوراک است . بعنوان مثال برخی غلات و چاودارها که حاوی سطوح بالای پلی ساکارید فاقد نشاسته است در همین راستا تأثیرات منفی از خود به جا می گذارند و منجر به فضولات چسبنده در طیور و تخم مرغ های آلوده می گردد . این پدیده با جایگزینی غلات و دانه های خوراکی مناسب تر نظیر ذرت و گندم ، و یا از طریق کاهش درصد این دانه ها (غلات و چاودارها که حاوی سطوح بالای پلی ساکارید فاقد نشاسته است) در فرمول خوراک طیور قابل جبران است . علاوه بر این ثابت شده با افزودن آنزیم های پلی ساکارید فاقد نشاسته به رژیم خوراکی حاوی دانه و غلاتی که باعث ارتقاء ویسکوزیتی سیستم گوارش می شود ، چسبندگی فضولات طیور کاهش می یابد .
از عوامل دیگر مؤثر در تخم مرغ های آلوده ، مشکل فضولات اسهالی در میان طیور است که علت آن ممکن است بیماری و یا استرس های محیطی باشد ؛ برخی از عوامل تغذیه ای نیز می تواند باعث تشدید و یا تقلیل آن گردد .
خوراک و یا آب حاوی مواد معدنی بالا به ویژه سولفور منجر به ترشح بیشتر آب در روده و در نتیجه فضولات اسهالی می شود . بعلاوه ، عواملی که باعث جذب بیشتر آب می شوند نظیر رژیم غذایی پر پروتئین به ویژه در طول تابستان منجر به فضولات اسهالی می گردند .
به منظور مقابله با این مشکل ، معمولاً توصیه می شود که مواد فیبردار با ظرفیت بالای جذب آب (مثل تفالۀ چغندر قند) در رژیم غذایی طیور گنجانده شود .
به هر حال ترکیب دو راه حل بهتر از یک راه حل به تنهایی عمل می کند . خوشبختانه ، برطرف کردن این مشکل نیازی به هزینه های بالا ندارد و معمولاً هم رضایتبخش است مگر آنکه عامل آن بیماری باشد که به توجه و رسیدگی دامپزشکان نیاز دارد .