مقصر اصلی کیست؟

مقصر اصلی کیست؟

خبرگزاری فارس: رئیس هیأت مدیره و تعدادی از تولید کنندگان مرغ گوشتی در گفت وگو با فارس به بیان مشکلات این صنعت و دلایل گرانی های اخیر پرداختند.
خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس برای بررسی مشکلات بازار و صنعت مرغ و باتوجه به صحبتهای وزیر بازرگانی که دلیل افزایش قیمت مرغ را به تولیدکنندگان نسبت داده بود، سراغ هیأت مدیره اتحادیه سراسری پرورش دهندگان مرغ گوشتی ایران رفت و با همه اعضای هیأت مدیره به گفتوگو نشست.
محمد یوسفی رئیس هیأت مدیره اتحادیه مرغ گوشتی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس افزود: اگر منظور وزیر بازرگانی از بالارفتن قیمت مرغ افزایش نهادهای تولید است که این حرف درستی است، اما اگر منظور این است که عامل گرانفروشی مرغ ،تولید کننده است، این حرف اشتباهی است.
وی افزود: بالاخره دوماه قبل از ماه مبارک رمضان قیمت مرغ واقعی نبود و تولیدکننده با زیان تولید می کرد، تا جایی که تولیدکنندگان مرغ اعتراض کرده و باتوجه به زیان تولید جوجه تعدادی از جوجه ها معدوم شده و نیز مقداری تخم مرغ نطفه دار که باید تبدیل به جوجه می شد، از چرخه تولید حذف شد.
رئیس هیأت مدیره اتحادیه مرغ گوشتی افزود: قیمت نهاده های تولید افزایش یافته که باعث افزایش قیمت مرغ شده، اما مرغداران گرانفروشی نکردند و این واقعیتی است که این روزها با آن رو به رو هستیم.
یوسفی در پاسخ به اینکه چه تعداد جوجه در چاه ریخته شده و چه مقدار تخم مرغ نطفه دار حذف شده، افزود: تولیدکنندگان جوجه برای جلوگیری از زیان تولید پیشنهاد کردند، حدود 21 تا 22 میلیون تخم مرغ نطفه دار از چرخه تولید حذف شد به دلیل اشباع بازار جوجه باتوجه به افزایش قیمت نهاده های تولید رخ داد، همچنین مقداری جوجه نیز در چاه ریخته شد.
وی اضافه کرد: اولا قیمت مرغ در حال حاضر بالا نیست، زیرا قیمت نهاده های تولید افزایش یافته و اگر در گوشه ای از کشور عاملان توزیع گرانفروشی می کنند، این مربوط به مرغدار نیست و سیستم توزیع کشور دارای اشکالات بسیار بیشتری است تا سیستم تولید است. تولید قاعده و قانون خاص خود را دارد.
یوسفی در پاسخ به اینکه قیمت تمام شده یک کیلوگرم مرغ چقدر است، افزود: هزینه تمام شده به اضافه حداقل سود 7 درصد برای تولیدکننده در حال حاضر حاکی است که قیمت تمام شده یک کیلوگرم مرغ زنده درب مرغداری 1950 تومان است که در نتیجه گوشت مرغ آماده طبخ برای مصرف کننده با نوسان بعلاوه منهای یک درصد، سه هزار تومان خواهد بود.
وی تأکید کرد: این قیمت برای مصرف کننده است که قیمت منطقی است و تولیدکننده مسئول تولید مرغ تا قبل از رسیدن به درب کشتارگاه است و بعد از آن وقتی تبدیل به گوشت می شود و افت کشتار و هزینه های جانبی پیدا می کند، یا افزایش قیمت می یابد، از اختیار مرغدار خارج بوده و سازمان حمایت از تولیدکننده و مصرف کننده و انجمن صنف پرنده و ماهی فروش مسئولیت آن را بر عهده دارند.
وی افزود: اگر قیمت مرغ زنده از 1950 تومان کنونی که هزینه تولید آن است، کمتر شود و دولت اقدام نکند، باید تا دو سه ماه دیگر منتظر روزی باشد که مرغ زنده 2500 تومان و حتی بالاتر عرضه شود.
تامین منابع مالی با نرخ 36 تا 40 درصد توسط مرغداران
علی هادی نژاد مدیرعامل اتحادیه مرغداران آذربایجان غربی نیز در پاسخ به این پرسش که آیا از 800میلیارد تومان تصویب شده برای تسهیلات سرمایه در گردش مرغداران دریافت کرده اند، گفت: تا کنون هیچ یک از مرغداران ریالی دریافت نکردند، بانکها گفته اند با سیاست سه قفله شدن خزانه پولی ندارند و باید مردم سپرده گذاری کنند تا منابعی برای آنها فراهم شود.
وی افزود: این در حالی است که برش استانی توزیع این رقم و حتی برش شهرستانی نیز انجام شده، اما جای منابع آن خالی است.
عضو هیأت مدیره اتحادیه مرغداران در پاسخ به اینکه مرغداران نقدینگی سرمایه در گردش را چگونه تهیه می کنند، گفت: متأسفانه مرغداران مجبورند، از بازار آزاد پول با نرخ 36 تا 40 درصد تهیه کنند.
ساسان سروری مدیرعامل اتحادیه مرغداران خراسان رضوی و عضو هیأت مدیره اتحادیه سراسری نیز افزود: نقدینگی فشار مضاعفی به مرغداران وارد کرده و آنها مجبورند، پول از بازار ازاد با نرخ متوسط 40 درصد تهیه کنند.
وی افزود: قیمت ذرت به طور میانگین 40 درصد و سویا 75 درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته، بنابراین نیاز سرمایه در گردش برای مرغداران نسبت به سال گذشته حدود 50 درصد افزایش یافته در حالی که برعکس خزانه بانکها به روی مرغداران قفل شده است.
وی افزود: برای هر قطعه جوجه سال گذشته دوهزار تومان و امسال سه هزار تومان نقدینگی مورد نیاز است.
سروری اضافه کرد: سال های پیش بانکها به صورت معمول نقدینگی برای مرغدار فراهم می کردند، اما امسال تا امروز که 27 شهریور است، حتی یک ریال به صنعت مرغداری از جانب شبکه بانکی تزریق نشده است و بنابراین مرغدار به ناچار به بازار غیررسمی برای تهیه نقدینگی روی آورده اند.
عضو هیأت مدیره اتحادیه مرغداران ایران خاطرنشان کرد: مرغدار چقدر می تواند ادامه تولید دهد و از کجا سرمایه تهیه کند.
وی نیز افزود: از 800 میلیارد تومان که برای مرغداران تصویب شده هیچ کس دیناری نگرفته است، گرچه مصوبه از معاونت امور دام گرفتیم که برای مرغداران استان خراسان 70 میلیارد تومان تسهیلات در نظر بگیرند، اما تا به امروز حتی یک ریال به ما ابلاغ نکرده است و کسی نتوانسته جذب کند.
وی افزود: در هشت سال گذشته یکی از مهمترین مشکلات مرغداران تأمین نقدینگی برای تولید بوده همچنین ثبات قیمت نهاده ها مانند ذرت مورد نظر ماست، در حالی که ذرت امروز به 340 تومان افزایش یافته است. همچنین تأمین نقدینگی برای تولید در حالی که قیمت تمام شده هر کیلو مرغ 1950 تومان است.
سروری خاطرنشان ساخت: برای مرغدار ثبات قیمت که در نهاده های تولید و چه در فروش محصول یعنی گوشت مرغ مهم است. در شرایطی که مرغدار قیمت فروش بین 1400 تومان تا 1500 عرضه می کرد 80 درصد صنعت مرغداری فعال بود اما اگر هزینه تمام شده به کمتر از قیمت فروش برسد، تعداد بیشتری از مرغداریها به زیر ظرفیت تولید می کنند.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران خراسان خاطرنشان ساخت: امسال به دلیل عدم تزریق سرمایه از سوی بانکها هیچ عمده فروشی حاضر نیست نهاده مرغ را به صورت مدت دار به مرغدار عرضه کند بلکه مرغدار مجبور است، نهاده مورد نظر را نقدی بخرد و به ناچار به بازار غیر رسمی مراجعه می کند.
سروری افزود: از آن طرف کسی که مرغ زنده می خرد چک 45 تا 75 روزه به مرغدار می دهد، بنابراین همواره 105 روز سرمایه مرغدار از دسترسش خارج است.
وی گفت: یک جوجه 40 گرمی برای تبدیل شدن به مرغ دو کیلوگرم و 200 گرمی باید 55 برابر اضافه وزن نماید که این در 42 روز با تمام استرس انجام می شود، همچنین بعد از فروش نیز 60 روز طول می کشد، تا پول مرغدار نقد شود، بنابراین مرغدار همواره برای 105 روز پول از بازار آزاد به نرخ 36 تا 40 درصد تهیه می کند.
عطاالله حسن زاده مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان مازندران نیز در پاسخ به این پرسش که اگر تولید مرغ صرف ندارند، چرا مرتب تقاضا برای پروانه مرغداری و همچنین تقاضا برای تهیه پول از بازار آزاد با نرخ 40 درصد وجود دارد و چه اصراری بر تولید مرغ توسط بخش خصوصی وجود دارد، افزود: سوال ما نیز این است که مرغدار با این همه امکانات و سرمایه گذاری بعد از مرغداری چه کاری کند؟
حسن زاده ادامه داد: اگر امکانات وجود داشت چرا تولید کاهش پیدا کرد، بنابراین گرانی نهاده های تولید و مشکل نقدینگی باعث می شود، به تولید بالقوه کشور که تا مرز یک میلیون و 700 هزار تومان است نتوانیم برسیم و تولید حداقل یک و نیم میلیون تن خواهد بود.
وی افزود: متأسفانه از 70 درصد سرمایه و امکانات مرغدار بیشتر استفاده می شود و سالن های جوجه ریزی نمی توانند از ظرفیت کامل استفاده بهینه نمایند زیرا حمایت درست و حسابی از تولید مرغ انجام نمی شود و سیاستگذاری و برنامه ریزی مسئولان ثبات لازم را ندارند.
حسن زاده خاطرنشان ساخت: اگر پرداخت یارانه و هدفمندی آن مد نظر است، باید دولت محصول مرغداران را به نرخ واقعی بخرد و آن را با یارانه به مردم بفروشد.
وی خواهان واگذاری تنظیم بازار به شکل اصولی در اختیار تشکل های مرغداران شد.
حسن زاده افزود: بی ثباتی قیمت ها که در تولید مرغ و چه در نهاده های قبل از تولید از مشکلات مرغداران است و باید با برنامه ریزی دقیق توسط تشکل ها و نیز دادن اختیار ابزار تولید شامل میزان تولید، مصرف سالانه در اختیار تشکل ها قرار گیرد.
سروری نیز افزود: اینکه گفته می شود چرا با وجود مشکلات مرغدار به تولید ادامه می دهد من می گویم اگر حمایتی که از صنعت خودروسازی در کشور انجام شده در حالیکه خودرو غذای مردم نیست و همه مردم از آن استفاده نمی کنند اگر این حمایت از صنعت مرغداری انجام می شد می توانستیم علاوه بر تامین نیاز داخل به صادرات نیز بپردازیم.
رئیس اتحادیه مرغداران خراسان افزود: اگر مسئولان برای کوتاه مدت راه حل واردات مرغ از خارج ارائه می دهند، اگر تولید در داخل اتفاق نیفتد آن موقع مجبور می شوند، سالی یک میلیون تن گوشت مرغ وارد کنند در آن شرایط آیا کشورهای خارجی به همین قیمت امروز به ما مرغ می فروشند.
عضو هیات مدیره اتحادیه مرغداران افزود: ایران در تولید گوشت مرغ رتبه چهارده جهان و در تولید تخم مرغ رتبه نهم را دارد و اگر چند هزار تن مرغ وارد می شود، به خاطر نیاز نیست، بلکه برای تنظیم بازار است.
سروری افزود: مرغداران در شرایط کنونی با مشکلات پیش آمده حاضرند واحدهای مرغداری خود را به 10 درصد زیر قیمت کارشناسی بفروشند و اگر مشتری پیدا شود، هم دست او را می بوسیم و هم کلید مرغداری را با سوئیچ طلا تحویل او می دهیم.
وی افزود: اگر یک دکه که در کنار خیابان بساط می کند را بخواهد شهرداری جمع کند تا حق و حقوق او داده نشود اجازه جمع آوری نمی دهد اما مرغداران سرمایه های چند صد میلیون تومانی در بیابان انجام دادند و اگر رشته دیگر کاری جایگزین تولید مرغ به آنها معرفی شود و آنها انجام ندهند آن موقع می توان گفت این صنعت صرفه دارد.
مرغداری را زیر قیمت کارشناسی بصورت قسطی می فروشم
هادی نژاد نیز در ادامه افزود: اگر همین الان سه واحد مرغداری که من در اختیار دارم را به قیمت 20 درصد زیر نرخ کارشناسی بخرند می فروشم و حتی حاضرم بهای آن را در سه قسط دریافت کنم.
حسن زاده مدیرعامل اتحادیه مرغداران مازندران افزود: زمانی که تولید در سطح بالاست دولت باید حداقل سودی برای مرغدار قائل شده و نسبت به جمع آوری تولید اضافه به موقع اقدام کند تا مرغدار به تولید ادامه دهد اما همین که ظرف 20 روز قیمت مرغ به صورت کاذب بالا می رود همه رسانه ها و مسئولان صدایشان در می آید.
مقصر اصلی کیست؟ (2)

 
کلمات کلیدی گرانی مرغ
 
نظر خود را ثبت نمایید
  • موارد زیر جهت نمایش تایید نخواهد شد:
  • ۱- در متن شماره همراه و آدرس الکترونیکی درج شود
  • ۲ - در متن از جملات و الفاظ غیر عرف استفاده شود
  • ۳ - متن انگلیسی یا پینگلیش تایپ شود
Copyright © 2006 - 2024 ITPNews.com