واردات تخم مرغ باعث کاهش قیمت آن در بازار مصرف نشد

واردات تخم مرغ باعث کاهش قیمت آن در بازار مصرف نشد
در مهرماه سال گذشته یک شانه تخم مرغ 2 کیلویی به قیمت 2 هزار و 800 تا سه هزار تومان در میادین میوه و تره بار شهرداری و خرده فروشی های سطح کشور عرضه می شد که این رقم بیش از دو برابر در زمان مشابه سال جاری افزایش یافته است.
با وجود واردات تخم مرغ از کشور ترکیه در هفته های اخیر ، همچنان قیمت یک شانه تخم مرغ 2 کیلویی، هشت هزار و 500 تا 9 هزار تومان و نرخ هر عدد تخم مرغ بین 250 تا 300 تومان در بازار مصرف است.
همچنین میانگین قیمت 6 عدد تخم مرغ شناسنامه دار با نشان های تجاری مختلف 2هزار و 200 تومان ( هر عدد 370 تومان) در بازار است که تفاوت 100 تا 120 تومانی قیمت با تخم مرغ های معمولی دارد.
در دو هفته گذشته با امضای توافقنامه ای بین اتحادیه مرغداران میهن و وزارت صنعت، معدن و تجارت تلاش شد با واردات تخم مرغ از افزایش قیمت این محصول در بازار جلوگیری شود، اما همچنان قیمت این محصول در بازار مصرف نوسان داشته و بین 39 تا 49 هزار تومان در هر کارتن خریداری و عرضه می شود.
این در حالی است که تخم مرغ وارداتی شانه ای پنج هزار و 500 تومان به عمده فروشی ها عرضه می شود و در میادین میوه و تره بار بین 6 تا 6 هزار و 500 تومان به فروش می رسد. اما قیمت تخم مرغ های داخلی و وارداتی در خرده‌فروشی ها به قیمت های متفاوت 7 هزار و 500، هشت هزار و 500 تا 9 هزار تومان عرضه می‌ شود و این نوسان قیمت نشان می دهد که نظارت و کنترلی بر قیمت این محصول در بازار مصرف وجود ندارد.
براساس قیمت های مصوب تخم مرغ در میادین میوه و تره بار و در نظر گرفتن سود منطقی نباید قیمت این محصول در خرده فروشی ها بیش از شش هزار و 500 تا هفت هزار تومان باشد.
با توجه به اینکه مدت زمان نگهداری تخم مرغ یک ماه بیشتر نیست ، مردم در خرید تخم مرغ وارداتی که مدت زمان زیادی برای ترخیص آن در گمرک صرف می شود تا به دست مصرف کننده برسد، تردید دارند.
این در حالی است که دولت برای تنظیم و کنترل قیمت بازار، در نظردارد این محصول را از دیگر کشورهای اروپایی همچون آلمان، هلند، بلژیک، اسپانیا و روسیه تامین و وارد کند.
برخی کارشناسان معتقدند به دلیل اینکه تخم مرغ را نمی توان به صورت طولانی مدت نگهداری کرد، واردات این محصول باید به صورت مبادلات بین مرزی انجام شود.
طی سال گذشته با شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان بخش‌ عمده ای از واحدهای مرغ تخم‌گذار کشور به ویژه در استان های تهران، البرز، قزوین و قم معدوم و از بین رفت که به طور تقریبی این واحدهای تخم گذار مادر حدود 50 درصد تولید کشور را برعهده‌ داشتند.
رییس هیات مدیره جامعه دامپزشکان کشور چندی پیش در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: بیماری آنفولانزای پرندگان از سال 1386 در کشور ورود و شیوع پیدا کرد و به طور تقریبی بیشتر واحدهای تخم گذار به ویژه در استان های تهران، البرز و قزوین مبتلا و امحا شدند.
ناصر نبی پور افزود:در چند سال اخیر با شیوع بیماری آنفولانزای پرندگان بسیاری از واحدهای تخم گذار مادر معدوم شده اند که همین امر منجر به کاهش تولید و افزایش قیمت این محصول در بازار مصرف شده است.
وی با اشاره به اینکه با شیوع بیماری آنفولانزای فوق حاد پرندگان حدود 45 درصد واحدهای تخم گذار کشور از بین رفت ، اظهار داشت: در این روند 23 میلیون قطعه مرغ معدوم و هشت میلیون مرغ روانه کشتارگاه شد که همین امر خسارت جبران ناپذیری را به مرغداری های تخم گذار مادر وارد کرده است.
نبی پور ادامه داد: این در حالی است که به طور معمول کشورهایی که با چنین مواردی مواجه می شوند به سازمانهای بین المللی مراجعه کرده و با اعلام به موقع از کمک ها و حمایت های دستگاه ها، نهادهای داخلی و سازمان های بین المللی برخوردار می شوند.
به گفته ی وی کشور ترکیه در سال های گذشته با بیماری آنفولانزای فوق حاد پرندگان مواجه بوده و با اعلام به موقع شیوع این بیماری به سازمانهای بین المللی توانست مبلغ یک میلیون دلار برای مبارزه، کنترل و قرنطینه سازی واحدهای مرغداری دریافت کند.
نبی پور تصریح کرد که براساس پروتکل جهانی در صورت شیوع بیماری آنفولانزای فوق حاد پرندگان، معدوم سازی در شعاع سه کیلومتری و قرنطینه سازی در شعاع 10 کیلومتری باید صورت گیرد.
وی خاطرنشان کرد: در سال 1389 روند شیوع بیماری مذکور افزایش یافت و علیرغم تلاش های سازمان دامپزشکی ایران جهت مبارزه و قرنطینه سازی طیور، به دلیل عدم همکاری سایر سازمان ها و ارگانهای داخلی عملیات قرنطینه سازی در کشور به خوبی اجرا نشد.
نبی پور افزود: همچنین به دلیل عدم اعلام به موقع شیوع این بیماری به سازمان های بین المللی ایران از دریافت حمایتهای این سازمان ها نیز برخوردار نشدیم.
رییس جامعه دامپزشکان کشور تصریح کرد: در همین راستا عملیات معدوم سازی در بخش مبارزه با بیماری آنفولانزای فوق حاد پرندگان در کشور فقط در شعاع یک کیلومتری صورت گرفت که همین امر نشان می دهد عملیات قرنطینه سازی در کشور به خوبی اجرا نشده است.
نبی پور تاکید کرد: افزایش امحاء و کشتار مرغ های تخم گذار در واحدهای تولیدی منجر به کاهش چشمگیر تولید تخم مرغ در کشور شد که اثرات آن امسال در بازار مصرف قابل رویت است.
به گفته ی وی، با توجه به افزایش تقاضا در فصل پاییز، کاهش تولید داخل و واردات 15 هزارتنی تخم مرغ، قیمت این محصول در بازار مصرف افزایش چشمگیری داشته و همچنان این روند ادامه دارد.
رییس هیات مدیره جامعه دامپزشکان کشور معتقد است که فقط تولید پایدار بر تنظیم قیمت بازار موثر است و واردات تخم مرغ نمی تواند نقش موثری در تنظیم قیمت تخم مرغ در بازار مصرف داشته باشد.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران میهن نیز در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا گفت: در سه هفته گذشته توزیع گسترده تخم مرغ وارداتی درسراسر کشور آغاز و نرخ تخم مرغ برای عوامل عرضه هر کیلوگرم 2 هزارو 150 تومان تعیین شده است.
هدایت اصغری اظهارداشت: براساس قیمت مصوب این محصول، یک شانه تخم مرغ دو کیلویی با قیمت چهار هزار و 300 تومان به عوامل عرضه تحویل داده می شود.
وی افزود: پیش بینی می شد با توزیع تخم مرغ وارداتی به نرخ شانه ای پنج هزارو 500 تومان در میادین میوه و تره بار قیمت این محصول در خرده فروشی ها نیز کاهش یابد،اما همچنان برخی واحدهای سودجو و فرصت طلب تخم مرغ را به قیمت شانه ای هشت تا هشت هزار و 500 تومان عره می کنند.
وی تصریح کرد: تخم مرغ از کشور ترکیه به منظور تنظیم و کنترل قیمت این محصول در بازار مصرف به تدریج وارد و عرضه می شود.
رییس سازمان دامپزشکی کشور نیز به تازگی گفت: هم اکنون واردات تخم مرغ از کشور ترکیه به مدت یک هفته به طول می انجامد و مراحل ترخیص این محموله در گمرک تسریع یافته تا محصول مورد نظر در کوتاهترین زمان ممکن به دست مصرف کننده برسد.
سیدمحسن دستور با تاکید براینکه اکنون نگرانی برای استفاده تخم مرغ وارداتی در کشور وجود ندارد، گفت: پس از واردات این محصول به صورت نمونه عملیات نمونه برداری و آزمایشگاهی بر روی آن انجام می شود و در صورت سلامت، محصول وارداتی به بازار مصرف عرضه می شود.
وی اظهارداشت: کشورهای آلمان، هلند، بلژیک، اسپانیا و روسیه گزینه های انتخابی برای واردات تخم مرغ به کشور هستند و در صورت رعایت ضوابط و اصول بهداشتی موردنظر سازمان دامپزشکی ایران در این کشورها، واردات تخم مرغ از اروپا نیز انجام می شود.
دستور خاطرنشان کرد: تخم مرغ وارداتی ابتدا در واحد تولیدی کشورهای مبداء از لحاظ شاخص های بهداشتی، بسته بندی، حمل و نقل و توزیع توسط کارشناسان وارداتی سازمان دامپزشکی مورد بررسی و نظارت قرار می گیرد و برای استفاده این محصولات جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد. 
 
 
نظر خود را ثبت نمایید
  • موارد زیر جهت نمایش تایید نخواهد شد:
  • ۱- در متن شماره همراه و آدرس الکترونیکی درج شود
  • ۲ - در متن از جملات و الفاظ غیر عرف استفاده شود
  • ۳ - متن انگلیسی یا پینگلیش تایپ شود
Copyright © 2006 - 2024 ITPNews.com